Inloggen

Grote zorgen over gevolgen stigma landbouwsector

’Maar liefst 27 organisaties doen oproep aan premier Rutte’ 

Grote zorgen over gevolgen stigmatiseren landbouw

Maar liefst zevenentwintig vooraanstaande belangenorganisaties uit de landbouw roepen minister president Mark Rutte en minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, op om in actie te komen tegen de gevolgen die zij ondervinden van het steeds radicaler wordende debat over de Nederlandse landbouwsector.

De vele brancheorganisaties uit de Nederlandse landbouw schrijven in hun brief dat de Nederlandse landbouwsector mondiaal geroemd wordt om haar efficiënte, duurzame en innovatieve karakter. Vele landbouworganisaties en landbouwministers uit landen over de hele wereld komen naar Nederland om te leren van hoe wij de landbouw hebben vorm gegeven. De hoog aangeschreven Wageningen Universiteit, die veel samenwerkt met de Nederlandse landbouwsector, heeft hier een belangrijk aandeel in. 

Hoewel de Nederlandse landbouw mondiaal wordt geroemd om haar koploperspositie is er een bepaalde groep van NGO’s en (politieke) groeperingen die de Nederlandse landbouwsector  continue negatief wegzet in het politieke landschap en in de media. De organisaties maken zich hierbij onder andere grote zorgen over de consequenties die deze continue beeldvorming, die veelal niet gestaafd is op feitelijke informatie, van bepaalde partijen met zich meebrengt. In de brief is beschreven dat het aan de orde van de dag is dat er boeren en verdere voedselverwerkende bedrijven worden bedreigd, bezet of in de brand worden gestoken. Ook recent zijn hier weer diverse voorbeelden van. De landbouwsectoren ervaren te weinig actie vanuit de politiek tegen het stigma over, en de wettelijke overtredingen tegen, de landbouw gerelateerde bedrijven. Ook vinden zij het ongekend dat diverse NGO’s en andere partijen geen moeite hebben met het feit dat wetsovertredingen plaatsvinden tegen bedrijven uit de landbouw. De landbouwsectoren hebben dan ook een brandbrief gestuurd richting de minister president waarbij wordt gevraagd dat de politiek zich explicieter distantieert van de verspreiding van onjuiste informatie en onrechtmatige handelingen tegenover de sector.  

De zevenentwintig organisaties willen zich inzetten om verdere radicalisering te voorkomen en gaan daarover graag in gesprek met de minister president. Zij zijn in afwachting van reactie.

Lees meer nieuws op: https://www.bnr.nl/nieuws/politiek/10413251/minister-kijkt-weg-van-demonisering-vleessector